Välja rätt fasad till huset

När man står inför val av fasad till sitt nybyggda eller renoverade hus är det viktigt att inte bara fokusera valet på själva utseendet. Man bör även se till fasadmaterialens olika egenskaper för att hitta de material som håller längre i det klimat som råder på orten. Utöver dina egna idéer och din personliga stil är det också viktigt att se hur kulturlandskapet i din omgivning ser ut. Ibland finns det till och med i olika kommuner särskilda riktlinjer för vilken typ av husfasad man ges bygglov på och inte.

Det också vanligt att man blandar och använder olika typer av fasadmaterial för att sätta en personlig prägel på huset. Ibland finns också praktiska skäl. Till exempel är det en god idé att klä sydfasaden i ett tåligare material då den sidan normalt utsätts för mest slitage. Det tipsar inredningssajten Hus & Hem om. Allra populärast är förstås träfasaden och den passar också bra in i våra svenska landskap.

Vacker fasad

Precis som vid alla slags materialinköp skiljer sig prislappen också mellan olika fasadtyper. Ett tänkvärt tips är att inte bara se till priset per kvadratmeter utan också räkna på helheten i ett långtidsperspektiv. Att till exempel välja ett energisnålt material som är betydligt dyrare kan i det långa loppet ge en avsevärt billigare boendekostnad.

Måla din fasad

Det är rätt omfattande att måla om sin väggarna på trähuset så det gäller att man gör grund och förarbetet rätt för att få det så hållbart som möjligt. Det går åt väldigt mycket tid, pengar och tålamod men i gengäld skapar du de bästa förutsättningarna för att ditt hus får en hållbar och frisk fasad och om det blir beundrat av andra så är det bara ett plus i kanten. Oavsett om du ska måla om ditt hus eller målar en ny träfasad så måste färgen få förutsättning för att fästa bra. Det krävs torrt och rent underlag, det vill säga ska du måla om din hus så måste du tvätta den ordentligt, skrapa där det behövs och låta det torka ordentligt innan du börjar stryka på den nya färgen. En frisk och välskött fasad ger huset det ansiktslyft det behöver och drar blickarna till sig.

Dekorera fasaden

En annan populär detalj i husbygget som många använder för att skapa en så unik stil som möjligt är att dekorera sitt hus. Du kan enkelt inspireras och välja bland en mängd snygga och personliga dekorerationer på svenska webbshoppen Fasaddekor.

Fasadsiffror är ett ganska enkelt sätt att piffa upp fasaden. Den som vill ha mer av en utmaning kan ge sig på att odla klätterväxter. Här bör man dock vara noga med att välja växt efter fasad. Exempelvis murgröna blir ett snyggt inslag på de flesta hus och väggar då den förblir grön året om men nackdelen är att den lätt växer in i sprickor och på så sätt kan spräcka ytterväggarna. Den bör undvikas på trähus. Däremot passar den bra på tegel och betong.

Håll efter och rengör fasaden

Som med mycket annat så är rengöring något som man regelbundet bör göra, så även sitt hus. Att tvätta sin fasad så minimerar man riskerna med mögelangrepp. En tvätt gör att fasaden håller sig fräsch längre och kanske inte behöver målas om lika ofta. Nu behöver man inte måla om sitt hus på en 12-15 år om man gjort allt efter konstens alla regler. Men om man regelbundet tvättar så får man ett hus som ser rent och snyggt ut och slipper fundera på detta.