Sänka energiutgifterna inför vintern

35424-the-heater

Som de flesta säkert är medveten om går ju priserna upp under vinterhalvåret och man spenderar en hel del mer på att värma upp huset. Detta är åtminstone fallet för alla som har elvärme. Men idag har man tre bra alternativ till el.

Pellets

Vedeldning har utvecklats en hel del den senaste tiden, idag behöver man inte köpa stora lass med ved som man sedan måste regelbundet mata in för att hålla uppe värmen. Med en pelletspanna fyller man bara på en behållare som sedan själv ser till att värmen upprätthålls genom att förbränna en passande mängd så länge det finns pellets kvar i behållaren. Förutom själva pannan behöver man sedan bara en leverantör och någonstans att förvara alla säckar.

Fjärrvärme

Det är inte alla som har möjlighet till att skaffa fjärrvärme, man måste nämligen kunna ansluta sig till ett närliggande nät av fjärrvärmeledningar. Har man dock möjlighet att göra detta kan man spara in en hel del pengar jämfört med elvärme. Eftersom priset sätts utifrån de lokala förutsättningarna för fjärrvärme så finns det dock inget fast pris för detta, det varierar helt enkelt från nät till nät. Mer om detta kan man läsa på Svensk Fjärrvärmes hemsida.

Värmepumpar

Värmepumpar har utvecklats en hel del genom åren och är idag riktigt effektiva maskiner. Den skenbara verkningsgraden på en modern värmepump kan nå upp till 500%. De fungerar på så sätt att de tar den kalla luften utomhus och utvinner den värme som finns i den för att värma upp huset. Allt som behövs för denna maskin att göra sitt jobb är tillförande av en mindre mängd energi.