Planera inför sommarens växter

Det finns inte mycket som slår den rogivande känslan av att vistas i en härlig trädgård under sommaren. En del har inget intresse av att ägna sig åt trädgårdsskötsel utan föredrar helst att bara ligga i hängmattan.

Men de som verkligen brinner för trädgårdsskötsel börjar få kliande fingrar redan under vinterhalvåret. Vissa seriösa trädgårdsplanerare börjar i god tid skissa upp sin trädgård och skriva upp vad som ska göras på ett papper för att de ska få en bra överblick. Vissa växter ska börja odlas en viss tid o.s.v. Till exempel de lövfällande, barrotade plantorna. Det är idealiskt att de planteras när de är i vila, utan blad. Det handlar om häckplantor av den lövfällande typen eller buskar och träd. Den här typen av växlighet kan med fördel planteras på vårkanten. Grundregeln är att det inte får vara någon tjäle i marken.

En trädgård bör liknas vid vilket rum som helst. Och en trädgård inreds som vilket rum som helst – åtminstone enligt ett tema. Visst finns det de som inte följer något speciellt mönster när de inreder trädgården, men de som verkligen tar sig tid att planera brukar göra det.  Man kan tänka sig buskar på sidan av trädgården som väggar, rabatter, gräsmattor o.s.v. som golv och sist men inte minst träd som tak. Det må vara en ganska flummig tanke men en bra utgångspunkt för att verkligen rama in sin trädgård. Vidare väljs ju vilken typ av växtlighet som trädgården ska prydas av efter tycke och smak.  Vissa föredrar även en mer öppen trädgård med ganska sparsmakat med växtlighet medan andra strävar efter att få sin trädgård mycket lummig. Oavsett vad man har för ideal så får man vara beredd på att trädgårdsskötseln kan kräva mycket tid. Arbetet tar aldrig slut utan det finns ständigt nya arbetsuppgifter.