Fler ljuspunkter i varje rum

Hur många ljuspunkter behöver man egentligen i ett rum? Alla kanske inte har ställt sig denna fråga, men om man vänder sig till experter inom inredning och ljusdesign kommer svaret mest troligt vara fler än du just nu har i många rum i hemmet.

I många rum i svenska hem är det troligt att man hittar en taklampa plus några ytterligare spridd över rummet. Men ska man följa experternas råd bör ett rum ha mellan 5-10 ljuspunkter för att ha en heltäckande och flexibel ljussättning. Det exakta antalet för ett specifikt rum kommer huvudsakligen bero på rummets storlek och utformning, samt delvis vilket rum det handlar om.

Som sagt kommer nog de flesta märka att de har färre än det rekommenderade antalet i flera rum därhemma. Och då kan det ju vara dags att ge sig ut och leta upp en eller annan extra. Innan man dock går och köper ett par lampor till behöver man tänka på var de kommer att göra bäst effekt.

Man kan ofta utgå från att varje rum redan har en taklampa och är i behov av andra sorter. Men samtidigt kan det finnas goda anledningar att byta ut den vanliga taklampan mot exempelvis ett antal spotlights eller liknande.

Där det är mer troligt att lampor saknas överhuvudtaget är dock på andra håll. En strategi man kan använda sig av för att få en bättre ljussättning i ett rum är att ha ljuskällor på flera olika höjder i ett rum. Och det inkluderar vägg-, golv-, och bordslampor av olika slag.

Man kan även sätta upp belysning nästan nere vid golvet i form av LED-strips under lister eller infällda lampor långt ned på väggarna. Detta blir ofta mer effektbelysning än något annat, men det är absolut en del av vad som skapar en bra ljussättning i ett rum.