Bygga bastu

sauna-bastu

När du ska bygga bastu finns det en hel del saker att tänka på. Fast allt handlar inte bara om byggandet, grunden till ett bastubygge är att fundera på varför du egentligen vill ha en bastu.

För många av oss är bastubadet en del av den vanliga familjehygienen, för andra är det en helgritual och en viktig del i samvaron med familjen och vännerna. Oavsett hur vi använder bastun tycker de flesta av oss att bastubad är stimulerande, avkopplande och hälsosamt, det är också anledningen till att fler och fler som bygger småhus och fritidshus planerar in en bastu redan från början.

För dig som inte gjort det finns det nästan alltid något utrymme som går att använda för att göra om till bastu. Naturligtvis betyder det att rummets storlek och utformning inte alltid medger den inredning och utrustning du helst skulle vilja ha, men även ett så litet rum som 2 x 2 meter kan bli en trevlig bastu för de flesta. Dessutom kan den vid behov användas som en extra sängplats.

En bastu av den storleken blir för övrigt en billig investering både i byggkostnad och drift: ett bastuaggregat på 6 kW räcker väl. Övrigt att tänka på. Det behövs:

  • rinnande både varmt och kallt vatten i nära anslutning
  • ångspärr. Klä in väggarna med riktig bastufolie, antingen plast- men helst aluminiumfolie, då den både minskar värmeutstrålningen och gör uppvärmningen effektivare.
  • luftcirkulation – den är ett måste för att du ska få bastun att fungera bra. Det gäller även laven (bänken), avståndet mellan brädorna ska var minst 15 mm för att luften ska kunna cirkulera.
  • ett trivsamt basturum utanför att koppla av i, eller
  • badrum och/eller relaxavdelning där ni kan klä om, slappna av och svalka er tills ni får normal temperatur

Det är därför mycket viktigt när du planerar bygget att du inte bara tänker på själva bastun. Naturligtvis är det den som är hjärtat i anläggningen, men du behöver också en dusch för att kunna njuta av ditt bastubad.